Mast od jazavca leči

14.01.2022. | Preporuke


Mast od jazavca, proveren je lek za upalu pluća, astmu, bronhitis ali i pankreas.


Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja živi u zemlji, međutim, možda će vas iznenaditi da se mast od ove životinje koristi kao isceljujići melem.


O lekovitosti ove masti, najbolje svedoče lovci koji jazavčevu mast i spravljaju. Oni objašnjavaju da se jazavac hrani korenjem biljaka, pa je iz tog razloga ova mast toliko lekovita.


"Dugogodišnji sam lovac i tako sam počeo da pripremam mast od jazavca, prvenstveno jer sam ja imamo bolove u kolenu i ta mast me je spasila. Od dobro podgojenog jazavca može da se dobije oko jedan litar masti, a priprema se kao i mast od svinje. Jazavci se hrane korenjem biljaka, među kojima ima i lekovitih, tokom hibernacije u koju ulazi svake zime skladišti sve hranljive materije upravo u svom salu, to je verovatno tajna zašto je ova mast lekovita i može da pomogne kod raznih oboljenja“, kaže za RINU, jedan od lovaca iz sela Jarmenovci kod Topole.


On objašnjava da mast može da se pije, a može da se koristi i kao melem.


"Ukoliko mast treba da se pije ako je unutrašnje oboljenje, onda se to čini ujutru, na prazan želudac i to jedna kafena kašika pomešana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, namaže se bolesno mesto i prekrije belom pamučnom krpom, pomaže i kod bronhitisa i zapaljenja pluća“, pričaju poznavaoci ovog melema. Upravo ova mast pomogla je mnogima u doba korone, kada su se u potrazi za spasom uplašeni građani okretali ka prirodi i leku koji dolazi iz nje.


Naime, jazavčeva mast pomaže kod lečenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, "kurjeg oka" i rana.


"Najpre sam imala bronhitis da bi nekoliko meseci nakon toga došlo i do zapaljenja pluća i to oba plućna krila. Pila sam antibiotike koji naravno mnogo pomažu, ali sam i pored toga koristila lekove iz prirode kako bi ojačala imuni sistem i pomogla sebi. Mast od jazavca samo je jedan od tih lekovitih proizvoda koji mi je mnogo pomogao. Koristila sam ga kako je i preporučeno i vrlo brzo sam se osećala bolje“, kaže Mirjana Radovanović iz Topole.


Ono što je bitno naglasiti je da se jazavčeva mast ne preporučuje kod lečenje raka i leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova jer ne postoje podaci da pomaže u takvim slučajevima.


Izvor:

https://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?yyyy=2022&mm=01&dd=14&nav_id=2087515Esenca software
It kursevi beograd