Hladno cedjeno ulje od maka

Ostalo | Ostale Usluge


Cena: 600 din

Nikola Krnić


Kikinda


Član od: 30.12.2022.


Klikni za broj telefona


Svi oglasi


Viđeno: 53 puta


Prati: 0 korisnika


Datum objave: 22.06.2024.


Ističe za: -3 dana (22.07.2024.)


Makovo ulje je delikatesno salatno ulje, čija će aroma posebno obogatiti jela od maka, peciva kao i različite deserte.

Tradicionalno se koristi u orijentalnoj kuhinji, a jelima se dodaje na kraju kuvanja. Koristi se za pripremu delikatesnih majoneza. Zbog svog karakterističnog ukusa, odličan je izbor za salate, pogotovo voćne. Hladno ceđeno makovo ulje je vrlo bogato alfa, gama tokoferolima i sterolima. Sadrži od 45 % do 50 % nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i linolna. Hladno ceđeno makovo ulje se koristi kao prirodan eliksir za osteroporozu. Takođe pomaže u razvoju kostiju i njihovoj zaštiti. Vrlo popularno i zastupljeno ulje u ishrani sportista, zbog svoje osobine da opušta mišiće, jača nerve, ublažava bolove, povećava moć koncentracije i jača odbrambeni mehanizam organizma. Određene studije su pokazale pozitivan efekat konzumiranja makovog ulja na plodnost kod žena, kao i povećanju mlečnosti kod dojilja. Hladno ceđeno makovo ulje se koristi u proizvodnji raznih kako lekova tako i medikamenata, u pedijatrijskoj medicini koristi se kao nosač joda. A u narodnoj medicini se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju tromboze i embolije.

Hladno ceđeno makovo ulje ima toplotni efekat na ljudsku kožu i potkožno tkivo, samim tim, ubrzava cirkulaciju, te je neizostavan sastojak u proizvodima za uklanjanje celulita, zatezanja kože lica, vrata i dekoltea. Zbog svog toplotnog efekta vrlo je popularan kod osoba sa slabom cirkulacijom, sindromom hladnih nogu i reumom.

U ajur-vedi makovo ulje se koristi u lečenju nervnih poremećaja kao i za lečenje nesanice. Isto tako u ajur-vedi se koristi i za lečenje astme. Neizostavni je sastojak u raznim proizvodima za mršavljenje. Arapim, mak i makovo ulje koristi u otklanjanju bolova u stomaku izazvane usled prekomerne toplote i dehidracije. Hladno ceđeno makovo ulje spada u brzo sušiva ulja te vrlo popularno u slikarstvu. Stručnjaci smatraju da je makovo ulje najstarije i prvo korišteno ulje u istoriji u izradi crteža.

Najstariji pisani podatak o upotrebi makovog ulja potiče iz stare Grčke. Naime, atlete su na olimpijskim igrama u čast Zevsa, pre takmičenja, pili napitak od mešavine makovog ulja, meda i crnog vina, da bi dobili snagu. Zanimljivo je da su savremeni nutricionisti i fizioterapeuti potvrdili učinkovitost ovog istorijskog „ dopinga“ , jer sva tri sastojka imaju toplotni efekat na ljudski organizam, samim tim i povećavaju energiju tela.Cene i oglasi na pijacama
Cene i oglasi na pijacama
cena-pijace
Beograd (Kalenić)
Beograd (Skadarlija)
Čačak
Kragujevac
Kraljevo
Loznica
Niš
Pirot
Požarevac
Smederevo
Vranje
Zaječar
Leskovac
Šabac
Užice
Kikinda
Novi Sad
Pančevo
Sombor
Sremska Mitrovica
Subotica
Zrenjanin

Kruška (ostale) srednja-standardno

250 din
250 din
120 din
250 din
200 din
150 din
280 din
270 din
150 din
150 din
250 din
200 din
120 din
100 din

Kruška (ostale) velika-standardno

180 din

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.