Festival čvaraka i rakije u Mužlji

Vesti


Festival čvaraka i rakije održaće se 19.02.2022. godine u Mužlji, kraj Zrenjanina.


Domaćini manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih organizacija, a cilj događaja jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su ovdašnji vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.


Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počeće u 11h. 


Organizatori će učesnicima obezbediti 5 kg slanine, od koje će takmičari žiriju morati da predaju po 150 gr čvaraka i isto toliko pečene slanine.


Takmičarima je dozvoljeno da budu kreativni i da ono što predaju žiriju, bude dekorisano, lepo i na oko. (Kotizacija za takmičenje iznosi 2500,00 dinara, a prijave takmičara se vrše isključivo putem poruka (SMS): 060-07-58-289)


U okviru ovogodišnje jubilarne manifestacije, po prvi put će biti održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. Učesnici će na licu mesta članovima žirija predati uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara, a kotizacija iznosi 300 dinara po uzorku.


Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini će zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“ i„Cvrčak“ , učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od 11h od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratiti“ ovogodišnju zimu. U okviru tog posebnog ispraćaja, žiri će izabrati i nagradom obradovati vlasnike najkreativnijih maski.

Tokom celodnevne manifestacije, posetioci će moći da probaju ili da kupe čvarke, kobasice, mekike, slanine, šunke, sir i ostale zimske đakonije.


Oni, koji žele da izlože svoje domaće proizvode, mogu da se jave na broj telefona 0643587510.


Prvobitni cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao jedan mužljanski „brend“, tj. specijalitet, i zbog toga domaćini upućuju posebnu molbu svim izlagačima, da na manifestaciji ne peku čvarke radi lične prodaje.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.