Bolesti vinove loze


Grožđe je naziv za plodove vinove loze (vitis vinifera). Može biti zelenkaste, ružičaste ili modro-crne boje. Služi kao voće, odnosno za proizvodnju vina. Postoji 12 osnovnih i najpoznatijih vrsta grožđa od kojih se pravi većina svetskih vina. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan plod grožđa, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju vinovu lozu i plod i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti vinove loze i grožđa:


Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola)

Plamenjača vinove loze napada sve zelene delove vinove loze: lišće, mladare, cvet i cvasti, peteljke, mlade bobice i vitice.

Siva trulež grožđa (Botrytis cinerea)

Siva trulež grožđa je bolest koja dovodi do truljenja grožđa. Štete koje gljiva sive uzrokuje mogu biti direktne i indirektne. Direktne štete nastaju zbog smanjenog roda, a kod nas u proseku iznosi oko 3,5% mada mogu biti i značajno veće.

Crvena palež vinove loze (Pseudopeziza tracheiphila)

Crvena palež vinove loze napada listove ulazeći svojim micelijem u provodne snopove i onemogućava normalan tok sokova u njima.

Azijska voćna mušica kod vinove loze i grožđa (Drosophila suzukii)

Ova štetočina može pričinjavati prilično velike štete na voću neposredno pre berbe, ali i nakon toga. Nakon odlaganja jaja neposredno ispod pokožice bele larve se kreću u dubinu ploda čime razaraju njegovu unutrašnjost.

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana)

Grožđani moljci jače napadaju vinograde u kojima je provetrenost slaba zbog gustine zasada, prevelike bujnosti, smera redova i slično Iz tog razloga i sve agrotehničke mere koje pogoduju strujanju vazduha u zasadu smanjuju napad moljca.

Žuti grozdov smotavac (Eupoecilia ambiguella)

Prvenstveno napada vinovu lozu, ali može se pojaviti i na glogu, jorgovanu i lucerki. Obično se javlja sa sivim grozdovim smotavcem.

Akarinozna grinja vinove loze (Calepitrimerus vitis)

Kao posledica brojnih uboda mladih pupoljaka u razvoju, dolazi do pojave kržljastih lastara i stvaranja kratkih internodija.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti. i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.