Bolesti svinja i prasadi

Bolesti stoke


U našoj zemlji raspolažemo sa dobrim fondom svinja, ali nažalost profitabilnost smanjuje reproduktivnost iz dana u dan. Bolesti ne samo što usporavaju razvoja i rast, dovode u nekim slučajevima i do smrtnog ishoda. Insekti i razne štetočine (krpelji, muve) takođe su veliki protivnici kvalitetnog života svinja i mora se u svakom trenutku pratiti pojava raznih insekata i izvršiti suzbijanje i prskanje istih. Za svaki problem obavezno se obratiti veterinaru.

Predstavljamo neke od bolesti kod svinja:

Bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova i krvi, bolesti mokraćnog sistema i bubrega, bolesti nervnog sistema, bolesti organa za kretanje, bolesti kože i mlečnih žlezda, bolesti jetre, bolesti organa za varenje, poremećaj metabolizma, trovanja, bolesti izazvane bakterijama, bolesti izazvane virusima, prionske bolesti, bolesti prouzrokovane artropodama, bolesti prouzrokovane helmintima, bolesti izazvane protozoama, bolesti izazvane gljivicama.

Prenatrpanost želuca svinja

Prenatrpanost želuca je retka pojava kod svinja i javlja se kada životinje uzmu preveliku količinu hrane koja je podložna vrenju (džibra ili komina, žitarice).

Edemska bolest prasadi (Edema disease)

Edemska bolest je oboljenje koje najčešće pogađa prasad nakon zalučenja, a uzrokovano je hemolitičkim sojevima bakterije E. coli.

Ezofago-gastrični čir kod svinja

Ezofago-gastrični čir se najčešće javlja kod nazimadi telesne mase 35-60 kg, zatim kod tovljenika, dok se kod prasadi i krmača javlja sporadično.

Gastroenteritis svinja

Ovi gastroenteritisi najčešće nastaju zbog grešaka u ishrani. Davanje zaprljane , zamrznute, plesnjave hrane i hrane sa toksičnim supstancama koje nadražuju može izazvati zapaljenje sluzokože želuca i creva.

Sindrom mršavljenja krmača

Sindrom mršavljenja krmača je bolest kompleksne etiologije. Uzroci bolesti mogu da budu u ishrani i nepovoljnim ambijentalnim uslovima (hladne, mračne, vlažne prostorije), ređe invadiranost parazitima.

Šuga svinja

Šuga svinja je veoma kontagiozno oboljenje svinja koje se javlja širom sveta kod svinja svih uzrasta. Uzročnik šuge svinja je Sarcoptes scabiei var.suis dok ostale vrste šugaraca ne parazitiraju kod svinja.

Šuga svinja (Pestis suum classica, Classical Swine Fever)

Klasična kuga svinja je veoma kontagiozno virusno oboljenje svinja svih kategorija koje protiče u akutnom, subakutnom ili hroničnom toku u zavisnosti od mnogih faktora.

Crveni vetar (vrbanac, Erysipelas suum, Rhussiopathia susis)

Crveni vetar je akutna zarazna bolest, najčešće mladih svinja starosti 5 – 12 meseci.

Enterotoksemija (nekrotični enteritis) prasadi

Uzročnik nekrotičnog enteritisa prasadi je Cl.perfigens tip C i njegoc β toksin. U krvi prasadi se nalazi smanjena količina tripsina jer kolostrum sadrži tripsin inhibitor pa se povećava količina kiseline u želuca što može dovesti do aktivacije uzročnika.

Enzootska pneumonija svinja

To je blago, hronično respiratorno oboljenje svinja koje se karakteriše smanjenim prirastom, kašljem, bronhitisom, bronhopneumonijom, visokim morbiditetom i niskim mortalitetom.

Postporođajna neuroza krmača

Kod nekih prvopraskinja, ređe višepraskinja nekoliko dana nakon porođaja može se ispoljiti agresivno ponašanje i zloćudnost, naročito prvih 24 časa nakon prašenja.

Grizenje repova i ušiju kod svinja

Uzrok kanibalizma kod svinja nije u potpunosti razjašen, etiologija je kompleksna i uključuje urođene i stečene činioce. Jedan od najčešćih uzroka kanibalizma jeste nedostatak sirovih vlakana u hrani, zatim deficitarna ishrana, ambijentalni činioci, uznemirenost, dosada.

Jedenje sopstvene prasadi

Žderanje sopstvene živorođene prasadi predstavlja poremećaj ponašanja odn. kanibalizam kod krmača i on se češće javlja kod prvopraskinja nego kod višepraskinja kako u ekstenzivnim tako i u intezivnim uslovima proizvodnje.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.