Bolesti paradajza

Bolesti povrcaParadajz, ili ređe rajčica (Solanum lycopersicum L.) je biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae) i u bliskom je srodstvu sa duvanom, krompirom, plavim patlidžanom, paprikom i otrovnim velebiljem. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan paradajz, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju paradajz i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti paradajza:


Plamenjača paradajza (Phytophthora infestans)

Simptomi plamenjače se javljaju na svim nadzemnim delovima paradajza – listu, stablu, granama, zelenim i zrelim plodovima. Na lišću se javljaju krupne pege, svetlozelene i vodenaste, najpre od vrha lista ili oboda lista, pege se brzo uvećavaju, dok ceo list ne bude zahvaćen.

Siva lisna pegavost paradajza (Septoria lycopersici)

Biljke mogu biti inficirane tokom cele vegetacije. Posle nicanja na kotiledonim listićima javljaju se male tamne pege.

Plesnivost lista paradajza (Fulvia fulva)

Simptomi se javljaju samo na listu i to najpre donjem, a bolest se potom širi i na gornjem lišću.

Moljac paradajza (Tuta absoluta)

Nova štetočina kod nas, značajna za paradajz i nešto manje za patlidžan i krompir.

Kukuruzni plamenac u paradajzu (Ostrinia nubilalis)

Kukuruzni plamenac štetočina koja najviše štete nanosi kukuruzu, ali ga ima u desetinama drugih biljaka, žitarica, povrća i voća. Štete pravi gusenica koja se hrani na listu, srži stabla, metlici, klipu kukuruza ili na plodovima, mahuni, čauri, semenu drugih domaćina.

Puževi u paradajzu

Puževi mogu biti ozbiljne štetočine povrtarskih useva, posebno u godinama sa dosta vlažnosti, na mestima blizu reka, obodima šuma, u staklenicima i plastenicima.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2023 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.