Bolesti ovaca, jagnjadi, ovnova

Bolesti stoke


U ovčarstvu se nameće potreba za izbor rasa koje su adaptirane na lokalne mikroklimatske uslove i koje imaju prirodno stečenu otpornost prema parazitima i bolestima karakterističnim za određeni region. Bolesti ne samo što usporavaju razvoja i rast, dovode u nekim slučajevima i do smrtnog ishoda. Insekti i razne štetočine (krpelji, muve) takođe su veliki protivnici kvalitetnog života ovaca i mora se u svakom trenutku pratiti pojava raznih insekata i izvršiti suzbijanje i prskanje istih. Za svaki problem obavezno se obratiti veterinaru.

Predstavljamo neke od bolesti kod ovaca:

Bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova i krvi, bolesti mokraćnog sistema i bubrega, bolesti nervnog sistema, bolesti organa za kretanje, bolesti kože i mlečnih žlezda, bolesti jetre, bolesti organa za varenje, poremećaj metabolizma, trovanja, bolesti izazvane bakterijama, bolesti izazvane virusima, prionske bolesti, bolesti prouzrokovane artropodama, bolesti prouzrokovane helmintima, bolesti izazvane protozoama, bolesti izazvane gljivicama.

Zarazna agalakcija ovaca (Agalactia contagiosa ovium et caprarum)

Zarazna agalakcija ovaca je hronično kontagiozno oboljenje koje se u tipičnom obliku manifestuje mastitisom i naglim presušenjem vimena, artritisom i keratokonjuktivitisom.

Kazeozni limfadenitis ovaca (Lymphadenitis caseosa)

To je oboljenje ovaca koje se manifestuje hroničnim gnojnim limfadenitisom (kazeozni limfadenitis) i pojavom apscesa i kazeozne nekroze u limfnim čvorovima, pretežno površinskim.

Enterotoksemija ovaca

Uzročnici enterotoksemije ovaca mogu biti Cl.perfigens tip D ili C, a može je uzrokovati i tip E. Enterotoksemija se može javiti i kod mladih jaganjaca.

Dizenterija jaganjaca

Uzročnik dizenterije jagnjadi je Cl.perfigens tip B, a bolest se javlja kod jaganjaca u prvim danima života dok sisaju.

Slinavka i šap (Aphthae epizooticae, Foot-and-Mouth disease)

Slinavka i šap je akutna i jedna od najkontagioznijih zaraznih bolesti od koje oboljevaju ovce.

Babezioza ovaca (Piroplazmoze, stočne malarije)

Uzročnici babezije ovaca su Babesia ovis i Babesia mothasi, a u Indiji je ustanovljena i Babesia foliata.

Šuga ovaca

Šugu ovaca uzrokuju Psoroptes equi ver. ovis, Sarcoptes scabiei var.ovis i Chorioptes bovis var.ovis.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.