Bolesti lubenica


Lubenica ili bostan je voće iz porodice tikvi. Procentualno najviše u svom sastavu ima vode. Lubenica je veoma zdravo voće, a posebno je dobra za bubrege. Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae te bi se zato trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Da bi se sačuvala i dobila kvalitetna lubenica i dinja, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju lubenicu i dinju i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti lubenica i dinja:


Plamenjača lubenice (Pseudoperonospora cubensis)

Ova bolest podjednako napada krastavac, lubenicu, tikvici i dinju. Na starijem lišću javljaju se pege žućkaste boje. Ove pege se šire i mogu zahvatiti veliki deo lista. Pege kasnije postaju mrko crvene do mrke.

Antrakoza lubenice (Colletotrichum lagenarium)

Ispoljavaju se na lišću, stablu i plodovima. Na lišću se obrazuju koncentrične pege mrke boje, na kojima se stvara navlaka, takođe mrke boje. Pege se šire i čitava površina lista biva zahvaćena.

Zeleno uvenuće lubenice (Verticillium allo – atrum)

Postepeno uvenuće i sušenje pojedinih biljka ukazije na prisustvo ove bolesti. Lišće omekšava i visi na svojim peteljkama (klone) ali i dalje zadržavajući zelenu boju.

Pepelnica lubenice (Erysiphe cichoracearum)

Simptomi bolesti se ispoljavaju u obliku pepeljastih fleka na licu lista. Sa starenjem lišća, ova pepeljasta navlaka se naglo širi i zahvata celu površinu. Jače zaražene biljke izgledaju kao posute pepelom.

Puževi u lubenicama i dinjama

Puževi mogu biti ozbiljne štetočine povrtarskih useva, posebno u godinama sa dosta vlažnosti, na mestima blizu reka, obodima šuma, u staklenicima i plastenicima.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti. i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.