Bolesti kupusa

Bolesti povrcaKupus (Brassica oleracea var. capitata) je dvogodišnja, kultivisana, zeljasta biljka koja predstavlja važno povrće u ishrani. Nastala je selekcijom divljeg kupusa u dugom vremenskom razdoblju. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan kupus, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju kupus i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti kupusa:


Plamenjača kupusa (Peronospora parasitica)

Ova bolest pored kupusa napada i ostale kupusnjače: karfiol, kelj, brokoli... Simptomi ove bolesti se javljaju na listovima. U početku se pojavljuju hlorotične pege koje se šire i kasnije dobijaju mrku boju od izumrlog tkiva.

Crna pegavost kupusa (Alternaria brassicae)

Zbog propadanja lisne mase smanjen je prinos biljaka a u semenskoj proizvodnji i prinos semena. Nekrozom zahvaćene ljuske ostaju bez semena ili su ona štura i neklijava.

Suva trulež kupusa (Phoma lingam)

Ova gljiva se razvija na korenu i prizemnom delu stabla,kao i na nadzemnim biljnim delovima.

Pepelnica kupusa (Erysiphae cruciferarum)

Može se naći pri gajenju kupusa u plastenicima. Na licu lista obrazuju se bele okrugle kolonije gljive, koje se potom spajaju i zahvataju veći deo lisne mase.

Veliki kupusar (Pieris brassicae)

Veliki kupusar je leptir čije gusenice (larve) pričinjavaju štetu na kupusu i ostalim biljkama iz roda kupusnjača(krstašica).

Puževi u kupusu

Puževi mogu biti ozbiljne štetočine povrtarskih useva, posebno u godinama sa dosta vlažnosti, na mestima blizu reka, obodima šuma, u staklenicima i plastenicima.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2023 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.