Bolesti kupina i malina


Kupina je zajednički naziv većeg broja vrsta roda Rubus iz porodice Rosaceae, hibrida između ovih vrsta unutar podroda Rubus, i hibrida između vrsta iz podrodova Rubus i Idaeobatus. Jestivi plod (voće) koji rađaju, takođe se naziva kupina. Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan plod kupine i maline, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju žbun kupine i maline i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti kupina i malina:


Rđa lista i stabla kupine (Phragmidium violaceum)

Žuta rđa kupine je gljivično oboljenje koje izaziva patogen Kuehneola uredinis. Bolest se lako uočava po specifičnim simptomima koje se javljaju na lišću, lastarima, a ponekad i na plodovima. Osim kupine, može da napadne i malinu.

Ljubičasta pegavost izdanaka maline (Didymella applanata)

Najpre se javljaju sitne mrke pege sa mrkožutim obodom na ivicama lišća odakle se šire ka glavnom lisnom nervu. Usled zaraze dolazi do nekroze lišća između nerava u obliku slova „V“.

Sušenje izdanaka maline (Leptosphaeria coniothyrium)

Sušenje izdanaka ogleda se u slabijem rastu pojedinih ili svih rodnih bočnih izdanaka, a praćeno je uvenućem lišća oko nekrotičnih pega.

Mala jagodina lisna vaš kod malina i kupina (Aphis forbesi)

Napada lisne i cvetne drške, cvetne izdanke i vrhove vriježa jagoda, malina, kupina, no često se hrani i na korenju. Napadnuti listovi etioliraju, postanu lepljivi i prekriveni vašima .

Jagodin cvetojed kod maline (Anthonomus rubi)

Spada u grupu najstarijih štetočina baštenske jagode i maline. Štete pričinjavaju samo odrasli insekti hraneći se na mladom lišću i cvetovima, u verme kopulacije i polaganja jaja.

Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Ova štetočina može pričinjavati prilično velike štete na voću neposredno pre berbe, ali i nakon toga. Nakon odlaganja jaja neposredno ispod pokožice bele larve se kreću u dubinu ploda čime razaraju njegovu unutrašnjost.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti. i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.