Bolesti krava, teladi, bikova, goveda

Bolesti stokeŽivotni ciklus goveda ponekad prate razne bolesti koje negativno utiču na rast i razvoj, a najgore je ako se na vreme ne interveniše od strane veterinara dolazi i do smrtnog ishoda. Insekti i razne štetočine (krpelji, muve) takođe su veliki protivnici kvalitetnog života goveda i mora se u svakom trenutku pratiti pojava raznih insekata i izvršiti prskanje istih.

Predstavljamo neke od bolesti kod krava:

Bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova i krvi, bolesti mokraćnog sistema i bubrega, bolesti nervnog sistema, bolesti organa za kretanje, bolesti kože i mlečnih žlezda, bolesti jetre, bolesti organa za varenje, poremećaj metabolizma, trovanja, bolesti izazvane bakterijama, bolesti izazvane virusima, prionske bolesti, bolesti prouzrokovane artropodama, bolesti prouzrokovane helmintima, bolesti izazvane protozoama, bolesti izazvane gljivicama.

Zapaljenje sluzokože usta (Stomatitis)

Zapaljenje sluzokože usta (Stomatitis) uključuje promene koje mogu nastati na jeziku, desnima, nepcu ili usnama. Promene mogu nastati primarno usled dejstva različitih agenasa ili sekundarno kao posledica već nekog prisutnog oboljenja. 

Nadun buraga (Meteorismus seu Tympania ruminis)

Nadun buraga je stanje u kojem dolazi do prekomernog nakupljanja gasova u buragu u obliku penušavog sadržaja ili u obliku slobodnog gasa iznad sadržaja buraga pri čemu dolazi do istezanja zida buraga. Jednostavne indigestije (Poremećaji varenja u predželucima)

Poremećaji varenja u predželucima označavaju oboljenja kod kojih nastaju poremećaji u motornoj, mikrobiološkoj i hemijskoj funkciji predželudaca.

Promene položaja sirišta (Dislocatio abomasi sinistra, Left displaced abomasum)

Promena položaja - Dislokacija sirišta je stanje kod kojeg dolazi do promene položaja pravog želuca (sirišta) iz njegovog normalnog položaja na levu (preko 85% slučajeva) ili desnu stranu trbuha i dorzalnije.

Mikoplazmatski mastitis kod krava

Mikoplazmatski mastitis se može pojaviti sporadično ili kao nagla pojava u stadu. Ne javlja se često ali kada se javi izaziva značajne probleme. Infekcija nastaje hematogenim i limfogenim putem ili kontaminacijom sise, najčešće prilikom muže.

Ketoza krava (Acetonaemia, Ketonaemia, Acetonuria)

Ketoza krava je metabolička bolest koju karakteriše poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i masti sa povećanom proizvodnjom ketonskih tela u organizmu.

Slinavka i šap (Aphthae epizooticae, Foot-and-Mouth disease)

Slinavka i šap je akutna i jedna od najkontagioznijih zaraznih bolesti od koje oboljevaju  goveda.

Babezioza goveda (Piroplazmoze, stočne malarije)

Babezioza goveda je pašno, sezonsko oboljenje akutnog toka, vezano za pojavu krpelja, a menifestuje se visokom telesnom temperaturom, anemijom, žuticom i hemoglobinurijom.

Šuga

Šuga je veoma kontagiozno parazitsko oboljenje životinja hroničnog toka uzrokovano akarinama iz familija Sarcoptidae koje parazitiraju u epidermu i Psoroptidae koje parazitiraju na površini kože. Šuštavac (emfizematozni karbunkul, gangrena emfisematoza) Šuštavac je akutna, nekontagiozna zarazna bolest goveda starosti 3 meseca  do 2 godine.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.