Bolesti koza, jaradi, jaraca

Bolesti stokeBolesti koza, jaradi, jaraca

Kapacitet proizvodnje koza i jaradi zavisi od rasno–proizvodnog tipa, a od njega produktivnost uzgoja domaćih koza. U našoj zemlji raspolažemo sa domaćom kozom čije su proizvodne količine mleka vrlo niske, a ne posedujemo rasu koza proizvodnijeg mlečnog tipa. Bolesti ne samo što usporavaju razvoja i rast, dovode u nekim slučajevima i do smrtnog ishoda. Insekti i razne štetočine (krpelji, muve) takođe su veliki protivnici kvalitetnog života koza i mora se u svakom trenutku pratiti pojava raznih insekata i izvršiti suzbijanje i prskanje istih. Za svaki problem obavezno se obratiti veterinaru.

Predstavljamo neke od bolesti kod koza:

Bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova i krvi, bolesti mokraćnog sistema i bubrega, bolesti nervnog sistema, bolesti organa za kretanje, bolesti kože i mlečnih žlezda, bolesti jetre, bolesti organa za varenje, poremećaj metabolizma, trovanja, bolesti izazvane bakterijama, bolesti izazvane virusima, prionske bolesti, bolesti prouzrokovane artropodama, bolesti prouzrokovane helmintima, bolesti izazvane protozoama, bolesti izazvane gljivicama.

Zarazna agalakcija koza (Agalactia contagiosa ovium et caprarum)

Zarazna agalakcija koza je hronično kontagiozno oboljenje koje se u tipičnom obliku manifestuje mastitisom i naglim presušenjem vimena, artritisom i keratokonjuktivitisom, a može se javiti i granularni vulvovaginitis.

Kazeozni limfadenitis koza (Lymphadenitis caseosa)

To je oboljenje koza koje se manifestuje hroničnim gnojnim limfadenitisom (kazeozni limfadenitis) i pojavom apscesa i kazeozne nekroze u limfnim čvorovima, pretežno površinskim.

Enterotoksemija koza

Uzročnik je Cl.perfigens tip D. Javlja se kod svih kategorija koza. Bolest nastaje kod prejedanja mlekom ili drugim hranivima. Cl.perfigens tip C kod odraslih koza može izazvati enterotoksemiju. Cl.perfigens tip B izaziva enterotoksemiju jarića, a izuzetno retko starijih koza.

Slinavka i šap (Aphthae epizooticae, Foot-and-Mouth disease)

Slinavka i šap je akutna i jedna od najkontagioznijih zaraznih bolesti od koje oboljevaju koze.

Babezioza koza (Piroplazmoze, stočne malarije)

Uzročnici babezije koza su Babesia ovis i Babesia mothasi, a u Indiji je ustanovljena i Babesia teylori.

Šuga koza

Šugu koza uzrokuju Psoroptes equi ver. ovis, Sarcoptes scabiei var.ovis i Chorioptes bovis var.ovis, i kod koza se najčešće javlja sarkoptes šuga.

Toksemija tokom bremenitosti (ketoza)

Ketoza je takvo stanje koje može da izazove smrt i naškodi bremenitoj ženki tokom poslednjih pet nedelje trudnoće ili ubrzo nakon početka laktacije. Ukoliko se rano otkrije, ketoza se može uspešno izlečiti; u suprotnom slučaju, smrtnost je velika.

Artritis i encefalitis virus kod koza (Caprine Arthritis and Encephalitis Virus, CAEV)

Artritis i encefalitis virus kod koza, široko je rasprostranjen kod mlečnih koza koji se, u većini slučajeva, prenosi na mladunče preko zaražene ženke ukoliko odgovarajuće preventivne mere nisu preduzete.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.