Bolesti kajsija


Kajsija ili marelica (Prunus armeniaca, kayısı), takođe poznata po imenu „marelica“, je kontinentalna koštuničava voćka. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan plod kajsije, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju stablo kajsije i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti kajsija:


Šupljikavost lista koštičavog voća kod kajsije (Clasterosporium carpophilum)

Simptomi bolesti se javljaju na lišću, plodovima i mladarima. Na lišću se uočavaju sitne (3-10 mm) okrugle i crvenkaste pege, oivičene jednom zagasitom linijom i hlorotičnim oreolom.

Moniloza kajsije ili sušenje cvetova, grančica i mrka trulež koštičavog voća (Monilia laxa)

Simptomi bolesti se ispoljavaju na cvetovima, lastarima, grančicama i plodovima. Cvetovi - zaraženi cvetovi postaju mrko-sive boje, uginjavaju, suše se i otpadaju.

Trulež plodova kajsije (Monilia fructigena)

Plodovi mogu biti zaraženi od faze zametanja do faze berbe, ai kasnije u skladištu. Na mestu zaraze, što je najčešće kožica jabuka ili krušaka, pojavljuju se najpre zelenkastožute, a kasnije svetlosmeđe koncentrične pege koje se brzo povećavaju i zahvataju veći deo ili čitav plod.

Kovrdžavost lista kajsije (Taphrina deformans)

Kovrdžavost lista kajsije se razvija na svim zeljastim delovima breskve: lišću, mladarima, cvetu i plodu.

Šljivin smotavac kod kajsije (Grapholita funebrana)

Najštetniji stadijum pomenute štetočine šljive je larva, koja nanosi ogromne štete u uslovima prenamnoženosti, do kojih ne retko dolazi u povoljnim klimatskim uslovima.

Jabukin smotavac kod kajsije (Cydia pomonella)

Šteta koju može da nanese jabukin smotavac prouzrokuju larve dužine do 2 cm, koje prodiru do ljuske semena jabuke. Prilikom njihovog hranjenja preko mesta ulaza se izbacuje tamno, izmetom zamrljano tkivo jabuke (izmet gusenice).

Crna breskvina vaš kod kajsije (Brachycadus persicae)

Prezime odrasle ženke ili larve na korenju kajsije. Zbog viših temperatura u južnijim krajevima mogu prezimiti i na nadzemnim delovima breskve.