Bolesti jagoda


Neodoljiv izgled i božanstven ukus jagode je oduvek posebno izdvajao među voćkama i činio ih rado viđenim gostima na voćnim trpezama širom sveta. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan plod jagode, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju jagode i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti jagoda:


Obična pegavost lista jagode (Mycosphaerella fragaria)

Simptomi se javljaju na listovima i vrlo retko na plodovima. Na lišću se javljaju pravilno okrugle pege promera 2 do 5 mm.

Plamenjača korena jagode (Phytophthora fragariae)

Plamenjača korena jagode je veoma ozbiljno oboljenje u oblastima sa svežijom klimom i prolećima sa većom količinom vlage.

Jagodina vaš (Chaetosiphon fragaefolii)

Napada mlado lišće i peteljke koje su obilno prekrivene mednom rosom. No najviše je nepoželjna jer prenosi više vrsta virusa jagode.

Jagodin cvetojed (Anthonomus rubi)

Spada u grupu najstarijih štetočina baštenske jagode i maline. Štete pričinjavaju samo odrasli insekti hraneći se na mladom lišću i cvetovima, u verme kopulacije i polaganja jaja.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti. i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.