Bolesti jabuka


Jabuka je danas među najrasprostranjenijim vrstama voća. Postoji oko 10 000 sorti jabuke, koje se međusobno razlikuju po ukusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan plod jabuke, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju stablo jabuke i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti jabuka:


Bakteriozna plamenjača jabučastog voća (Erwinia amylovora)

Razlikujemo primarnu infekciju, u proleće bakterija dospeva na cvetove i mlade listove sa vektorima, ali već su prisutne tamo i epifitne kolonije parazita. Patogen napada sve delove voćaka: cvet, plod, letoraste, deblje grane, deblo pa čak i koren.

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke (Venturia inaequalis)

Napada list, cvet i plodove. Infekcije lista nastaju čim se mlado lišće pojavi iz pupoljka. Svetlo smeđe i maslinasto mrke pege se pojavljuju na listu i na lisnim drškama.

Pepelnica jabuke ili prava plesan jabuke (Podosphaera leucotricha)

Napada list, mladare, cvet i plodove jabuke. Razvija se na svim zelenim delovima stvarajući karakterističnu brašnastu belosivu navlaku.

Moniloza jabuke (Monilia laxa)

Simptomi bolesti se ispoljavaju na cvetovima, lastarima, grančicama i plodovima. Cvetovi - zaraženi cvetovi postaju mrko-sive boje, uginjavaju, suše se i otpadaju.

Jabukin smotavac (Cydia pomonella)

Šteta koju može da nanese jabukin smotavac prouzrokuju larve dužine do 2 cm, koje prodiru do ljuske semena jabuke. Prilikom njihovog hranjenja preko mesta ulaza se izbacuje tamno, izmetom zamrljano tkivo jabuke (izmet gusenice).

Jabukin moljac (Hyponomeuta malinellus)

Jabukin moljac nanosi štete listu jabuke. U proleće gusenice izlaze i počinju da se hrane. U lisnom tkivu se nalaze desetak dana, a nakon toga grizu epidermis i počinju da jedu celu lisnu površinu koju potom upredaju paučinastim koncima i tako obrazuju tzv. letnje gusenično gnezdo.

Jabukina osa (Hoplocampa testudinea)

Deo oštećenih plodova obično gubi samo na kvalitetu. Plodovi u kojima je oštećena semena kućica opadnu dok su veličine oraha i potpuno su neupotrebljivi.

Zelena jabukina vaš (Aphis pomi)

Jabukina zelena vaš ima veliki broj generacija, visoku reproduktivnost, a brojnost zavisi i od kvaliteta sokova domaćina.

Crvena voćna grinja kod jabuka (Panonychus ulmi)

Crvene voćne grinje prezimljavaju u stadijumu jaja koja su položena na kori, u naborima jednogodišnjih, dvogodišnjih grana i oko pupoljaka.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti. i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.