Bolesti bresaka


Breskva (Prunus persica) je biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Plodovi ove voćke takođe se zovu breskve. Cveta rano, pre listanja. Plod breskve ima žuto ili belkasto telo, vrlo ukusno, s glatkom i mekanom kožom ovisno od sorte. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan plod breskve, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju stablo jabuke i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti bresaka:


Šupljikavost lista koštičavog voća kod breskve (Clasterosporium carpophilum)

Simptomi bolesti se javljaju na lišću, plodovima i mladarima. Na lišću se uočavaju sitne (3-10 mm) okrugle i crvenkaste pege, oivičene jednom zagasitom linijom i hlorotičnim oreolom.

Moniloza breskve ili sušenje cvetova, grančica i mrka trulež koštičavog voća (Monilia laxa)

Simptomi bolesti se ispoljavaju na cvetovima, lastarima, grančicama i plodovima. Cvetovi - zaraženi cvetovi postaju mrko-sive boje, uginjavaju, suše se i otpadaju.

Trulež plodova breskve (Monilia fructigena)

Plodovi mogu biti zaraženi od faze zametanja do faze berbe, ai kasnije u skladištu. Na mestu zaraze, što je najčešće kožica jabuka ili krušaka, pojavljuju se najpre zelenkastožute, a kasnije svetlosmeđe koncentrične pege koje se brzo povećavaju i zahvataju veći deo ili čitav plod.

Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans)

Kovrdžavost lista breskve se razvija na svim zeljastim delovima breskve: lišću, mladarima, cvetu i plodu.

Šljivin smotavac kod breskve (Grapholita funebrana)

Najštetniji stadijum pomenute štetočine šljive je larva, koja nanosi ogromne štete u uslovima prenamnoženosti, do kojih ne retko dolazi u povoljnim klimatskim uslovima.

Jabukin smotavac kod breskve (Cydia pomonella)

Šteta koju može da nanese jabukin smotavac prouzrokuju larve dužine do 2 cm, koje prodiru do ljuske semena jabuke. Prilikom njihovog hranjenja preko mesta ulaza se izbacuje tamno, izmetom zamrljano tkivo jabuke (izmet gusenice).

Crna breskvina vaš (Brachycadus persicae)

Prezime odrasle ženke ili larve na korenju breskve . Zbog viših temperatura u južnijim krajevima mogu prezimiti i na nadzemnim delovima breskve.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti. i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.