Bolest kobila, ždrebadi, konja

Bolesti stoke


Broj konja se smanjuje u godinama iza nas, iz raznih razloga, od pojave traktora i mašina, do sve više gradskih sredina, a i samim smanjenjem uzgoja konja. Takođe jedan od uzroka su i bolesti, koje ne samo da usporavaju razvoj i rast, dovode u nekim slučajevima i do smrtnog ishoda. Insekti i razne štetočine (krpelji, muve) takođe su veliki protivnici kvalitetnog života konja i mora se u svakom trenutku pratiti pojava raznih insekata i izvršiti suzbijanje i prskanje istih. Za svaki problem obavezno se obratiti veterinaru.

Predstavljamo neke od bolesti kod konja:


Bolesti organa za disanje, bolesti srca i krvnih sudova i krvi, bolesti mokraćnog sistema i bubrega, bolesti nervnog sistema, bolesti organa za kretanje, bolesti kože i mlečnih žlezda, bolesti jetre, bolesti organa za varenje, poremećaj metabolizma, trovanja, bolesti izazvane bakterijama, bolesti izazvane virusima, prionske bolesti, bolesti prouzrokovane artropodama, bolesti prouzrokovane helmintima, bolesti izazvane protozoama, bolesti izazvane gljivicama.

Ulcerozni limfagitis konja (Limphangitis ulcerosa equorum, engl. Pigeon breast, Pigeon fever, False strangles, Dry land distemper)


Ulcerozni limfagitis je infektivna, hronična zarazna bolest konja koja se manifestuje zapaljenjem supkutanih limfnih sudova, pojavom apscesa u pektoralnoj regiji, pojavom zaraznih akni i ulcerativnim dermatitisom.

Kontagiozni metritis kobila (Contagious Equine Metritis, CEM)


Kontagiozni metritis kobila je akutna, veoma kontagiozna venerična bolest konja (ekperimentalno i magaraca) koja se kod kobila manifestuje skraćenjem estrusnog ciklusa, endometritisom, pojavom sivkastog sluzavo-gnojnog sekreta iz vulve, nastankom ireverzibilne neplodnosti i vrlo retko abortusima, dok kod pastuva nema kliničkih znakova oboljenja.

Sakagija (Malleus)


Sakagija je kontagiozna zaraza konja, a mogu da obole i mesojedi i čovek. Bolest se primarno javlja kod kopitara dok se kod ljudi ređe javlja.

Virusne respiratorne bolesti konja


Virusne respiratorne bolesti predstavljaju najveći problem kod sportskih konja, u ergelama i na hipodromima, u prvom redu zbog čestih putovanja i mešanja sa bolesnim i zaraženim konjima.

Influenca konja (Influenza equorum - grip, zarazni kašalj)


Influenca (grip, zarazni kašalj) je akutno, kontagiozno oboljenje konja sa promenama na organima za disanje: zapaljenjem gornjih disajnih puteva, sero-mukoznim iscedkom iz nosa, dubokim i bolnim kašljem i konjuktivitisom.

Afrička sakagija (Epizootski limfanginitis, Lymphangitis epizootica)


Afrička sakagija je kontagiozna, hronična bolest kopitara slična maleusu, a karakteriše se gnojnim zapaljenjem limfnih sudova kože, potkožnog tkiva i odgovarajućih limfnih čvorova (limfaginitis). Babezioza konja Babezioza konja je pašno, sezonsko oboljenje akutnog toka, vezano za pojavu krpelja, a menifestuje se visokom telesnom temperaturom, anemijom, žuticom i hemoglobinurijom.

Šuga konja


Šugu konja uzrokuju Psoroptes equi ver. ovis, Sarcoptes scabiei var.ovis i Chorioptes bovis var.ovis.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2023 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.