Zaštita uljane repice od repičinih pipa

Saveti


Vizuelnim pregledom useva na lokalitetima Kać, Bač, Plavna i Vajska registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) na do 20% biljaka, kao i položenih jaja na do 5% biljaka. U toku je početak polaganja jaja ove štetočine.


Na žutim lovnim klopkama (Merikovim sudovima) postavljenim na lokalitetu Kać registrovano je prisustvo odraslih jedinki velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi). U toku je migracija ove štetočine na useve uljane repice sa mesta prezimljavanja.


U narednim danima se prognoziraju visoke dnevne temperature za ovo doba godine, koje će prouzrokovati masovniji dolet repičinih pipa na useve, kao i intenziviranje polaganja jaja.


Trenutno se nalazimo u kritičnom periodu za zaštitu uljane repice od repičinih pipa.


Proizvođačima se preporučuju redovni obilasci useva uljane repice i pregledi na prisustvo male i velike repičine pipe. Ukoliko se njihovo prisustvo registruje na nivou praga štetnosti (1 pipa na 5 biljaka) preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:


·       Fastac ME (alfa-cipermetrin) u količini 0,2-0,3 l/ha

ili

·       Grom (lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha.


Pregled useva kao i sprovođenje hemijskih mera zaštite preporučuje se u najtoplijem delu dana kada je i aktivnost repičinih pipa najveća.


Izvor:

http://www.pisvojvodina.com/default.aspx

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.