Posmatranje ptica sprečava depresiju

Saveti


Posmatranje ptica poboljšava mentalno zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje. Ova aktivnost dobro utiče na raspoloženje i kod osoba kojima je klinički dokazana depresija.


Najnovije otkriće upotpunjuje teoriju o tome kako približavanje prirodi, istraživanjem ruralnih područja, ali i bilo kakva interakcija sa životinjama može sprečiti depresiju kod ljudi.


Naučnik Rajan Hamud, sa Kraljevskog koledža u Londonu, je rekao:


"Prvi put smo pokazali direktnu vezu između gledanja ili slušanja ptica i pozitivnog raspoloženja. Nadamo se da će ovo istaći važnost zaštite prirode i obezbeđivanja adekvatnog okruženja za ptice."


Učesnici su redovno popunjavali upitnike o svom raspoloženju koristeći aplikaciju za pametne telefone. Oni koji su mogli da vide ili čuju ptice u to vreme ili u poslednjih nekoliko sati, imali su ocene koje sugerišu da su bili, čak 70 odsto srećniji.


Poboljšanje raspoloženja primećeno je čak i kod ljudi sa kliničkom dijagnozom duboke depresije.

Doktor Hamud je istakao da su sada, svakodnevni susreti sa pticama povezani sa dugotrajnim poboljšanjima mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja.


Izvor:

https://www.b92.net/zdravlje/mentalno_zdravlje.php?yyyy=2022&mm=11&dd=07&nav_id=2239145

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.