Bakteriozno izumiranje voća

Saveti


Većina zasada krušaka se na terenu RC Sremska Mitrovica nalaze u fenofazi starenja i opadanja lišća, 50% lišća je obezbojeno (BBCH 95), dok se neke zimske sorte (Kiferov sejanac) nalaze u fenofazi  plodovi su zreli za berbu (BBCH 87).


Vizuelnim pregledom pojedinih zasada uočeno je prisustvo biljaka sa simptomima bakteriozne pegavosti i uvelosti zeljastih biljaka i rak-rana i bakterioznog izumiranja voća (Pseudomonas syringe pv. syringe).


Simptomi su prisutni na cvetovima u vidu sušenja, a najkarakkterističniji simptom je pucanje i izumiranje kore i nekroza ksilema.


Uskoro voćare očekuje jedna od glavnih pomotehničkih mera, rezidba voća. Upravo rezidba je jedan od načina širenja bolesti sa obolelih na zdrave biljke i smatra se da je ovaj način širenja patogena u 50-70% slučajeva. Na mestu ostvarene infekcije, formira se rak-rana. Infekcija se širi dublje, izazivajući nekrozu ksilema, postepeno dovodeći do nekroze velikih grana i debala.


Tokom rezidbe, preporučuje se redovna dezinfekcija pribora i alata (makaze, testere) nekim od dezinfekcionih sredstava (varikina, kalijum permaganat, alkohol, neka sredstva na bazi hlora).


Orezane zaražene grane potrebno je izneti sa parcele i spaliti.


Izvor:

http://www.pisvojvodina.com/RegionSM/Lists/Categories/Category.aspx?Name=Vo%c4%87ni%20zasadi


Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.