Jare Murciano Granadina Spanska rasa dostupno

Stoka | Koze


Cena: dogovor

Vasilije Zuvic


Barajevo


Član od: 30.12.2022.


Klikni za broj telefona


Svi oglasi


Viđeno: 363 puta


Prati: 1 korisnika


Datum objave: 22.12.2023.


Ističe za: -173 dana (21.01.2024.)


U ponudi izuzetno musko jare jako dobre Spanske rase. Ojareno 12.12.2022 a preuzimanje sa dva meseca starosti(Februar) za sve informacije pozvati 0665723522 

             O rasi 


Španska mlečna rasa koza u Srbiji, Murciana Granadina, odličnih proizvodnih spososbnosti.

Murciano Granadina je španska autohotna rasa mlečnih koza, a svoju premijeru je doživela prošle godine u Srbiji, tačnije Vojvodini.

Rasa je nastala u polusušnim oblastima na jugoistoku Španije, ukrštanjem mahagoni Murcijane i crne Granadine. Broji oko 500.000 grla u Španiji. ali je rasprostranjena i u drugim zemljama.

Gazdinstva sa ovom vrstom mogu se naći u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Glavni razlog uzgoja je odlična proizvodnja mleka, kao i sposobnosti da se adaptira na suva i hranom siromašna podneblja, tako da ne čudi što su otporne i izdržljive.

Ova vrsta nije izbirljiva, tako da nema rasipanja hrane, odlično su se pokazale i na paši i u štalskom načinu gajenja.


Spada u koze srednje veličine, oko 30-50 kg za ženke i 50-60 kg za mužjake. Visine oko 77 cm kod mužjaka i 70 cm kod ženki. Obično su crne ili mahagoni boje. Imaju uspravne uši i repove, sa kratkom, grubom dlakom, koja je kod mužjaka duža, nego kod ženki.


Proizvodnja mleka kod koza prvog jarenja, za 150 dana laktacije je 310 litara.

Kod koza drugog jarenja proizvodnja mleka je 500 litara godišnje, neke jedinke mogu da proizvedu i dvostruko više od toga, za period laktacije od 210 dana. U pojedinim slučajevim može se ostvariti neverovatnih 1.300 litara godišnje za 304 dana laktacije. Zato kod proizvođača spada u visoko cenjenu vrstu koze.

Mleko sadrži 5,6-5,8 % masti i 3,6-3,8 % proteina (laktoza 4,5 %). Zbog ovih odličnih parametara, idealno je za proizvodnju sireva. Potrebno je oko 5 litara mleka za kilogram sira.

Međutim, vrsta se može koristiti i za meso, posebno zbog brzog razvoja jarića. Rast jarića Murcina Grandine se poboljšava ukrštanjem ženki ove rase sa nekom mesnom rasom.

Ishrana obrocima bogatim celulozom

Svakako, (iako ova vrsta nije izbirljiva), veliku pažnju treba posvetiti ishrani, a kod ove rase je potrebno uvećati upotrebu celuloze, jer direktno utiče na količinu mlečne masti.

Idealno je da se obrok sastoji od silaže, senaže, melase, sena, slame, jer se na ovakav način obezbeđuje dovoljna količina kalcijuma, celuloze, fosfora, proteina.

Ova rasa se brzo razmnožava, to je takođe izdvaja od ostalih rasa, jer nemaju određeno vreme za priplod, potpuno su vansezonske.

Polno sazrevaju od 7 do 8 meseca starosti, međutim odgajivači preporučuju da se ipak sačeka 12 meseci. Najčešće ojare 2 jareta, telesna masa im je pri rođenju oko 1,5 kg, što olakšava jarenje.

Omasovljene ove rase se tek očekuje u Srbiji, naravno ukoliko se dovoljno prepoznaju proizvodni kapaciteti.

Cene i oglasi na pijacama
Cene i oglasi na pijacamaCene i oglasi na pijacamaCene i oglasi na pijacamaCene i oglasi na pijacamaCene i oglasi na pijacama
cena-pijace
težina
rasa
Obrenovac
Čačak
Kragujevac
Kraljevo
Loznica
Niš
Pirot
požarevac
Smederevo
Vranje
zaječar
Leskovac
Šabac
užice
Kikinda
Novi Sad
pančevo
Sombor
Sremska Mitrovica
Subotica
Zrenjanin

Koze

sve težine
sve rase
120 din
100 din

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.