Bolesti krompira

Bolesti povrcaKrompir je vrsta biljaka skrivenosemenica iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Uzgaja se širom planete i koristi za ishranu ljudi i domaćih životinja, jer poseduje podzemno stablo veoma bogato skrobom. Reč „krompir“ se može odnositi na bilo samu biljku ili na jestivu krtolu. Da bi se sačuvao i dobio kvalitetan krompir, potrebno je na vreme primetiti razne bolesti, štetočine, korove koje napadaju krompir i nakon toga odmah reagovati.

Predstavljamo neke od bolesti krompira:


Plamenjača krompira (Phytophthora infestans)

Prvi simptomi se javljaju na lišću, na mestu ostvarene zaraze posle perioda inkubacije. Simptomi su u početku u obliku vodenastih pega tamnozelene boje.

Crna pegavost krompira (Alternaria solani)

Bolest zahvata lišće, stablo i krtole krompira. Prve pege se javljaju na donjem lišću, početku su male (1 – 2 mm) koncentrično zonirane pege, okruglastog do nepravilnog oblika (na ivicama listova ), žućkaste boje, oštro su ograničene od zdravog dela lista, a kasnije postaju smeđe i gotovo crne (konidiofore I konidije gljive).

Bela trulež krompira (Sclerotinia sclerotiorum)

Bela trulež je polifag, napada velik broj biljaka, soju, pasulj, paradajz, uljanu repicu i druge biljke.Naravno treba napomenuti da je i osetljivost hibrida od značaja za pojavu bolesti.

Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata)

Na listovima i njihovim ivicama se pojavljuju tragovi i rupe od griženja (insekti i larve). U slučaju jake zaraze mogu da budu do gola progriženi do osnove i stabljike (larve). Tipična su jaja narandžaste boje, koja se odlažu u paketima do 10-30 komada sa donje strane lista.

Puževi u krompiru

Puževi mogu biti ozbiljne štetočine povrtarskih useva, posebno u godinama sa dosta vlažnosti, na mestima blizu reka, obodima šuma, u staklenicima i plastenicima.

Žičari u krompiru (Elateridae)

Žičari su najznačajnije štetočine korenasto-krtolastih biljaka i ratarskih useva u polju i zatvorenom prostoru.

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2023 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.