Turistička organizacija Bački Petrovac

Turističke organizacije


Ušuškana na jugu Bačke, opština Bački Petrovac sa oko 15000 stanovnika različitih nacionalnosti koji su se rasporedili u četiri naseljena mesta panonskog tipa (Bački Petrovac, Kulpin, Gložan i Maglić), ima čime da se pohvali i šta da pokaže putniku namerniku i svakom dobrodošlom gostu. Široke seoske ulice pune zelenila i kuće ukrašene šarenim pločicama, sa pažljivo uređenim cvećem i travnjacima, čine ovaj predeo snom usred jave.


U opštini Bački Petrovac najvažnije destinacije koje možete obići su:

 • Bački Petrovac
 • Kulpin
 • Gložan
 • Maglić

 

Ako želite da se budite uz kukurikanje petlova, miris domaćeg hleba i ljubazan osmeh domaćina, Bački Petrovac je pravo mesto za Vaš odmor. Svež vazduh, zdrava hrana i raznovrsni sadržaji za aktivan odmor čine ovu destinaciju izuzetno dragocenom i atraktivnom za sve generacije tokom cele godine.


Mešavinom kultura i običaja koji su se na ovim prostorima vekovima susretali odišu i izložbe u Poljoprivrednom muzeju Kulpin, smeštenom u Dvorcu Dunđerski - najromantičnijem mestu u Vojvodini kao i Međunarodni festival svadbenih običaja koja se tu svake godine održava.


Izuzetno plodna ravnica uslovila je i privrednu orijentaciju meštana, tako da ovde danas ima mnogo više traktora nego automobila po glavi stanovnika. Poznati po proizvodnji sirka metlaša, Petrovčani nisu samo najveći izvoznici metli u Evropi, već su u sklopu Etno centra “Ahoj“ osnovali “školu zanata“ u kojoj se pod budnim okom majstora možete i sami oprobati u izradi suvenira, kao i “školu ukusa“ gde možete iskusiti spravljanje tradicionalnih jela.


Svakako najpoznatiji proizvod, koji se već odavno predstavio u svim krajevima sveta, jeste Petrovački kulen, a ovde će Vam ga obavezno servirati uz kompot od višanja. Zbog njegove izuzetne ljutine, neki su ga čak nazvali “zmajeva kobasica“. Receptura je vekovima prenošena sa kolena na koleno, ali je i dalje ljubomorno čuvana, a sada je konačno i zaštićena geografskim poreklom proizvoda. Pravi doživljaj za sva čula je poseta Festivalu kulena u Bačkom Petrovcu, na kome se svake godine bira najbolji među najboljima a svi proizvođači sa ponosom po prvi put iznose na tržište nove zalihe proizvoda.


Ukoliko se usred letnje žege upravo vraćate sa bazena Maglić, gde je stecište razdragane omladine, modernih mladića i devojaka, ili ste krenuli da kupite sočnu lubenicu, bakice koje šaraju ulicama na svojim biciklima u tradicionalnim suknjama ukrašenim karnerima i čipkama, mogu Vam se učiniti kao fatamorgana. Ali za vreme dugih zimskih večeri, posle dobrog sankanja uz šolju toplog čaja i mekani zalogaj štrudle od maka, miris dunja poslaganih na bakinom ormaru upotpuniće doživljaj prave seoske idile. Okružena vodama kanala DTD, Dunavom i ribnjacima Gložan, ovo je prava oaza za ribolovce i ljubitelje prirode.


Tokom godine u Bačkom Petrovcu se održavaju mnogobrojne manifestacije. Najvažnije manifestacije u Bačkom Petrovcu su:

 • Kulenijada u Bačkom Petrovcu - februar
 • Uskrs u Kulpinu
 • Dani Petrovca i Festival kulena - maj
 • Festival Tancuj, Tancuj - Gložan - maj
 • Vidovdanska svečanost - Bački Maglić - 28. jun
 • Dan Dunava - Gložan - krajem juna
 • Svadba - Nekad i sad - Kulpin - jul
 • Slovačke narodne svečanosti - Bački Petrovac - avgust
 • Petrovački pozorišni dani - Bački Petrovac - septembar
 • Božićni bazar - Bački Petrovac - decembar
 • Doček Nove godine na trgu - Bački Petrovachttps://www.poslovnivodic.com/turisticka-organizacija-opstine-backi-petrovac.html


https://www.turizambackipetrovac.rs/


https://www.facebook.com/turistickaorganizacijaopstinebackipetrovac


https://www.instagram.com/turizambpetrovac/


021780478


Maksima Gorkog 17, Bački Petrovac

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.