Turistička organizacija Bačka Palanka

Turističke organizacije


Na levoj obali Dunava, 45 km uzvodno od Novog Sada, preko puta drevnog grada Iloka, nalazi se Bačka Palanka. U sastavu opštine su Obrovac, Karađorđevo, Tovariševo, Mladenovo, Čelarevo, Gajdobra, Nova Gajdobra, Silbaš, Parage, Despotovo, Pivnice i dva mesta u Sremu – Neštin i Vizić. U okolini Bačke Palanke je poznati dvorac u Čelarevu (10 km) sa izložbom predmeta primenjene umetnosti XVIII i XIX veka. 


U Čelarevu je otkrivena i najveća nekropola u Vojvodini s grobovima iz VIII i IX veka i izvanrednim nalazima (zlatni i ostali skupoceni nakit, oružje i oruđe). Povoljan geografski položaj, kao i dobri klimatski uslovi (Panonska nizija, reka Dunav i obronci Fruške Gore) predstavljaju značajan potencijal za razvoj turizma u opštini Bačka Palanka. U blizini Bačke Palanke su i poznata lovišta i izletišta Bagremara, Tikvara, Ristovača i Karađorđevo.


Ime Bačka Palanka se prvi put pojavljuje 1593. godine a ime je nastalo – Bačka po Bačkoj regiji u kojoj je smeštena, a Palanka od palisad- za vreme Osmanskog carstva je bila utvrđenje opasano palisadom. Tako je i nastala, kao vojno utvrđenje koje su kasnije naseljavali narodi koji ovde i danas žive.


Muzej Bačke Palanke poseduje dokaze da se na ovom prostoru živelo otkad postoji čovečanstvo, od prvih ljudi, i u arheološkoj zbirci Muzeja su sačuvane kosti mamuta, zubi praajkule, razni nakit i ukrasi prvih civilizacija, sve do rimskog carstva. Bačka Palanka je jedino mesto u Srbiji gde raste cvet Kukurjak, u šumi Bagremara, kao njen autohtoni stanovnik.


Bačka Palanka je ugostila velike pesnike, umetnike jos od pre jednog, dva veka. U okolini je dvorac Dunđerski gde je gostovao Laza Kostić, Paja Jovanović i ostali velikani prošlih vremena. I danas umetničke duše posećuju čarde na Dunavu, gde se stvaraju uspomene utkane u stihove i zato se kaže da je ova varošica prapostojbina riblje čorbe.


U blizini Bačke Palanke je svima nama poznato Karađorđevo, idealno tle za razvoj konjskog kopita, zbog čega je tu i nastala čuvena ergela sa mnoštvom osvojenih pehara i medalja. Tu još uvek možete da učite jahanje, na Dunavu možete da učite kajak veslanje, odakle su ponikli svetski prvaci, i još uvek izniču novi, gde se samo takvo znanje prenosi na sledeće generacije. Mnogo je razloga i mnogo priča vezano za ovo malo mesto naizgled uspavano u ravnici, koga pokreću veliki majstori sa još većim talentima uz muziku, vino i talase Dunava, to su samo momci iz Palanke, koji predstavljaju alase vremena.
https://toobap.rs/


https://www.facebook.com/toobackapalanka


https://www.instagram.com/toobap.rs/


021750105


Jugoslovenske armije 19, Bačka Palanka

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.