Sezonski rad u legalnim tokovima

Vesti


Do samo pre tri godine oko 75.000 sezonaca u poljoprivredi radilo je bez bilo kakvog socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Zahvaljujući portalu "Sezonski radnici", danas je angažovano preko 60.000 osiguranih radnika u agraru.


Međutim voćari u Vojvodini koji se bave proizvodnjom trešanja i višanja kažu da je radna snaga skupa ali i da je nema dovoljno, pa se stoga opredeljuju za mašinsko branje voća.


Berba višanja na plantažama u Beškoj obavlja se mašinski. Ranije su u berbi koristili radnu snagu koja je jedva pokrivala cenu višnje po hektaru.


Kompanija Matijević u Futogu ima zasad višnje na 250 hektara. Napominju da se mašinska berba isplati jer se tako dnevno obere 2,5 hektara tog voća, dok bi za ručnu berbu bilo potrebno 500 radnika.


Robert Nemeš iz Kikinde je proizvođač trešnje i koristi sezonske radnike u berbi dodajući da je najveći trošak u proizvodnji tog voća upravo radna snaga.


Prema izveštajima sa portala "Sezonski radnici" najzastupljeniji poslovi u poljoprivredi gde su angažovani sezonci su priprema zemljišta, sadnja, setva i žetva.


Izvor:

https://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/aktuelno/sezonski-rad-u-legalnim-tokovima-ali-skup_1352135.html

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.