Protest poljoprivrednika

Vesti


Poljoprivrednici koji od utorka protestuju ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu na severu Srbije blokirali su više ulica 10. avgusta u centru tog grada.


Traktori se nalaze i ispred zgrade Skupštine grada, a policija preusmerava saobraćaj na alternativne pravce.

Nezadovoljni ratari zahtevaju da minimalna otkupna cena suncokreta za jednu tonu bude 700 evra sa PDV-om, da dobiju regresirano dizel gorivo i da se ne sankcionišu poljoprivrednici kojima je policija dan ranije pisala kazne zbog protesta.


Poljoprivrednik Marko Bojtar rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je država glavni krivac za izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze ratari jer je zabranom izvoza, kao deo mera zaštite od krize, oborila cene njihovih proizvoda i osudila ih na propast.


"Poljoprivrednici u Srbiji nisu imali goru godinu od ove. Svi imputi za proizvodnju suncokreta, pšenice, kukuruza i drugih kultura su enormno poskupeli. Mineralno đubrivo 250 odsto, nafta 40 odsto, kao i sve ostalo. Sve to multiplirala je velika suša koja je prepolovila rod, a na sve to došla je zabrana izvoza koja je oborila cene naših proizvoda", rekao je Bojtar.


On je naglasio da je država time napravila nepopravljivu štetu i da je dužna da je nadoknadi ako želi da poljoprivreda preživi.


Srbija je 11. marta, zbog nestabilne situacije na tržištu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, obustavila izvoz pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Vlada Srbije ukinula je zabranu izvoza pšenice i kukuruza, kako je saopšteno 21. jula iz Ministarstva poljoprivrede.


Tokom protesta 9. avgusta ratari su najavili su da će ostati ispred Vlade Vojvodine do ispunjenja zahteva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je 9. avgusta pregovarao sa njima, obećao im je niz mera, poput olakšica za gorivo i pomoć za saniranje posledica suše.


Poljoprivrednici u više mesta u Srbiji protestovali su i u februaru zbog visoke cene mineralnog đubriva i goriva.


Izvor:

https://www.slobodnaevropa.org/a/poljoprivrednici-protest-novi-sad-srbija/31981807.html

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.