Programeri i život na selu

Vesti


Kada se spomenu programeri, prvo se pomisli na visoke plate, dobre uslove života, opušten rad na poslu, mnoge beneficiji.


Da li je baš tako?


S obzirom na život i rad ostalih ljudi u raznim delatnostima, moglo bi se reći DA.


Zadnjih godina, a naročito od prošle godine i perioda zatvaranja, poteže se priča da li programeri mogu da rade i žive na selu?


Internet, dobri računari, veliki broj programa za komunikaciju, dovode do jednostavnog odgovora - DA.


Ako se tome doda i miran život van gradskih sredina, čista priroda, dosta slobodnog vremena, jeftiniji kompletno život, onda se ovaj odgovor itekako podrazumeva.


Marko se od prošle jeseni preselio u okolinu Pančeva, selo udaljeno 20 km od Pančeva i 50 km od Beograda:


-ja sam iz Prijedora, Republika Srpska, kada sam završio Matematički fakultet odmah sam se zaposlio, već sam bio u vezi sa mojom sadašnjom suprugom, a kada sam išao na upoznavanje njenih roditelja u selu gde sada živim, na prvi pogled mi se svidela mirnoća i stekao sam utisak da nema stresa, trke, nerviranja. Nakon godinu dana od tog upoznavanja, u međuvremenu sam se oženio i uz pomoć supruginog oca kupio sam staru kuću, porušio je i napravio novu, još od države sam dobio pomoć za mlade bračne parove, tako da je naša sadašnja oaza i naš posao i porodična kuća, ako se uzmu finansije koje smo uložili, za stan u Beogradu bilo bi nam dovoljno samo za učešće, kaže Marko.


Ivana je završila FON, i vratila se u rodno selo u okolini Užica:


-dobila sam posao dok sam bila još apsolvent, pre 6 godina, strana firma, nije me uslovljavala odakle ću da radim, tako da sam se vratila kući pre 4 godine. Nisam udata, nemam vezu, možda je to mana oko izlazaka i upoznavanja novih ljudi, ali recimo trudim se bar svaki drugi vikend da odem do drugarica koje još nisu udate, a žive u Beogradu, i tako nadomestujem izlaske, trenutno dosta zarađujem i trošim novac na putovanja tokom godine kada uzimam odmor i vežem praznike, utisci su od Ivane.


Danilo je rođen u Beogradu, završio ETF, oženio se sa koleginicom sa istog fakuleta, kupili su plac i napravili vikendicu podno Avale pre 10 godina.


-vikendica, može se reći i kuća je naš dom od pre godinu dana, supruga i ja radimo od kuće, deca su treći i prvi razred i idu u seosku školu udaljenu oko 1 km od kuće. Stan na Banjici nismo prodali, vikendom odlazimo, jurimo po gradu, ali selo teško bi sada menjali, priča Danilo.


Mane?


  1. blizina škole
  2. rasprostranjenost i blizina lekara i zubara
  3. udaljenost prodavnica
  4. društveni život
  5. izlasci, kafići, druženje
  6. društvo za decu
  7. događaji za decu


Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.