Majdanpek dobija zelenu toplanu na biomasu

23.06.2022. | Vesti


U Ministarstvu rudarstva i energetike potpisan je ugovor koji će omogućiti da u Majdanpeku bude izgrađena toplana na biomasu što će od oktobra 2023. godine omogućiti 24 satno daljinsko grejanje bez zagađenja, a ukupna vrednost projekata je 1,4 milijarde evra.


Ministarka Zorana Mihajlović istakla je da su toplane na biomasu završene u Malom Zvorniku i Priboju, da će do grejne sezone proraditi i u Novom Pazaru i ocenila da su to projekti okrenuti građanima koji odmah primete razliku u smanjenju zagađenja sumpordioksidom i ugljendioksidom, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.


"To su projekti koji dotiču svakog pojedinca u gradovima u Srbiji i zato su jako važni. Posebno u trenutku energetske krize koja je ozbiljna. Projekti pokazuju građanima i društvu da možemo da živimo zdravije, imamo zdraviju životnu sredinu a da u isto vreme imamo dovoljno energije koja nam je potrebna", rekla je Mihajlovićeva.


Zahvalila je nemačkoj vladi na podršci i iznela očekivanje da će saradnja biti nastavljena kroz obezbeđenja drugačijih vidova i načina grejanja nego što je to danas slučaj u Srbiji gde su u mnogim toplanama koristi najprljavija goriva.


"Da učinimo sve što možemo da Srbija u narednih nekoliko godina u smislu proizvodnje toplotne energije bude zelena Srbija , a ne Srbija siva i crna, kakva je sada često u nekim delovima", poručila je ona.


Ministarka je istakla da je ovaj projekat samo deo zajedničkog rada Vlade Srbije i Ministarstva sa Nemačkom kao najvećim partnerom iz Evrope u oblasti energetike i rudarstva.


Dodala je da je ukupna vrednost projekata 1,4 milijarde evra, što je vrednost Koridora 10, ili velike reverzibilne hidroelektrane.


Ambasador Nemačke Tomas Šib ocenio je da kroz ovakve i projekte podrške u oblasti solarne energije uspešno napreduje klimatsko partnerstvo Nemačke i Srbije.


Naglasio je da u projektu finansijski učestvuje i savezna vlada Švajcarske.


Istakao je da je klimatsko parterstvo značajno ne samo zbog zaštite životne sredine nego i zbog pune podrške koja se Srbiji pruža u slobodnijem i nezavisnijem snabdevanju energijom.


Dodao je da to u uslovima prilika rata u Ukrajini dobija i egzistencijalni značaj.


Šib je naveo da je kroz program podrške ukupno usmereno 120 miliona evra na rehabilitaciju daljinskog grejanja po opštinama i gradovima Srbije od čega je 27 miliona evra za biomasu.


"Takvi projekti ne donose samo dekarbonizaciju već i bolji kvalitet vazduha, i bolje snabdevanje energijom", rekao je ambasador


Potpisnik ugovora predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da će građani sa novom toplanom dobiti 24 satno, stabilno i sigurno daljinsko grejanje za sigurno narednih 30 godina.


Izvor:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4858297/majdanpek-toplana-biomasa.html

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2022 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice