Krave daju više mleka slušajući narodnjake

Vesti


Porodica iz sela Rajkovac postavila je radio u štalu i ostala u čudu zbog efekta koji muzika ima na krave.


Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, a Jelena i Radovan Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, ovaj naučni fenomen su dokazali i u svojoj štali gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio.


Ipak, kako kažu, njihove ljubimice ne reaguju baš na svaku vrstu muzike, već samo na narodnu.


- Muzika smiruje krave, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno, noću ne svira, samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna muzika jer i mi to slušamo, pa što ne bi i one; kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije - kaže Jelena.


Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju.


Naime, sve njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače - kumovala im je Jelena.


- Zvezdana je dobila ime kada je Zvezda igrala utakmicu. Pozvala sam sina da pomogne jer se telila krava, rekao je "majko ne mogu, igra Zvezda", i kada je na svet stiglo žensko tele ja sam joj dala ime Zvezdana. Par dana nakon nje otelila se i druga, ja sam se tome obradovala, pa sam joj od milošte dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara - priča nam domaćica.


I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa mnogo rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi, očekuju još veću pomoć države pa će im onda sve biti lakše.


- Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvek bila jedna od glavnih delatnosti u našoj porodici. Supruga i ja nismo zaposleni pa sve slobodno vreme smo posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mleko predajemo i cena je solidna, ali može biti i bolja. Koristimo i subvencije, one nam dosta znače i ako bi bile veće, sigurno bismo povećali broj grla i ostali i dalje u ovom poslu - kaže Jelenin suprug Radovan.


Izvor:

https://biznis.telegraf.rs/agro-biz/3499989-zvezdana-miljana-i-djurdja-daju-vise-mleka-slusajuci-narodnjake-mitrovici-uspesno-sire-stocni-fond

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.