Ima dovoljno hrane u rezervama

Vesti


Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kazao je danas da u robnim rezervama ima dovoljno hrane na zalihama a dekan Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović tvrdi da su količine dostupne na tržištu „daleko veće“ , što ocenjuje da građani treba da znaju, kako bi se prekinula sumnja ili širio strah od nestašica hrane.


Hodžić je za televiziju Insajder rekao da Srbija najviše uvozi „neke sirovine i energente“ i da će to biti izazov za „naredni period“, navodeći da niko ne može da odredi koliki je tačno „naredni period“ kao i da niko ne može da predvidi kako će se „određene stvari“ u političkom smislu odvijati.


„Ono što svakako imamo i čini mi se da ćemo imati tu perspektivu jeste hrana i poljoprivredni proizvodi. Mi smo jedna od 10 možda najvećih zemalja u Evropi po proizvodnji žitarica, ali ono što je ključna poenta jeste kako tim viškovima treba da upravljamo“, naveo je on.


Prema njegovim rečima, Srbija ima pšenice za mesec i po dana, soli za dva do tri meseca, pirinča za mesec i po dana, ulja za dva meseca, a pasulja za jedan mesec“.


Stojanović je navela da Srbija ima stabilnu ponudu žitarica, a skrenula je pažnju da „izvozimo pšenicu niskog kvaliteta, istovremeno uvozimo pšenicu visokog kvaliteta da bismo dobili kvalitetno zrno koje kasnije može da služi za proizvodnju u prehrambenoj industriji“.


„Želim da pričam o oportunitetnim troškovima, o propuštenim prihodima – šta bi bilo da smo mi mogli da ponudimo pšenicu koja se koristi za industrijske svrhe, a ne kao stočna hrana“, rekla je Stojanović, ocenjujući da je to glavna tema.


Ona je kazala da hrana nije samo ekonomska ili socijalna kategorija, dodajući da je hrana političko – bezbednosna kategorija.


„Svaka država mora da ima strategiju koja je vezana za ponudu hrane upravo u kriznim situacijama koje mogu nastati. Sada se nalazimo na pragu tzv. apsolutne krize gde mi nemamo nikakvog uticaja na tok događaja i u takvoj situaciji isključivo zavisimo od onoga što mi proizvodimo, od naših proizvođača“, ocenila je Stojanović.


Izvor:

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/pomocnik-ministra-trgovine-i-dekan-ekonomskog-fakulteta-saglasni-da-ima-dovoljno-hrane-u-rezervama/

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.