Evropa na kolenima zbog žege i gasa

Vesti


Za punjenje evropskih skladišta gasa - treba 50 milijardi evra, 10 puta više nego što se mislilo. I dok se najjače energetske kompanije bogate, manji dobavljači - zbog ograničenih cena propadaju. Mnoge zemlje, još dugo, neće moći ni da subvencionišu račune građana i privrede za gas i struju, koji su sve veći.


Kako bi zaštitili građane i privredu od skupih energenata, države su primorane da cene drže pod kontrolom. To ograničenje mogu da izdrže samo velike kompanije dok manje sve teže posluju.


U Velikoj Britaniji bankrotiralo je čak 30 dobavljača. Zato neke evropske zemlje već odustaju od subvencija jer je prioritet naprviti što veće zalihe energenata za zimu, a to košta. Grčka, dve trećine struje dobija iz gasa. Pokušavaju da zakupe skladišta u Italiji ali i da uskladište što više tečnog gasa.


"Novi plutajući rezervoar, zapadno od Atine, spreman je da primi prvo punjenje tečnog gasa do kraja avgusta. Grčka vlada preduzima mere zaštite u slučju nepovoljnog scenarija - prekida isporuke iz Rusije ove zime", kaže Kostas Skrekas, ministar energetike Grčke.


U zemljama Evropske unije sve su oštriji planovi štednje energije kako bi se sačuvale rezerve gasa za hladne dane. U tome prednjače nemački gradovi: Berlin je isključio rasvetu na 200 javnih zgrada a neki već isključuju toplu vodu i grejanje u javnim i sportskim objektima.


"Nisam se uopšte tuširao. Bilo mi je previše hladno. Voda u tuševima je bila hladnija od one u bazenu", rekao je građanin Hanovera.


"Zatamnjene su i najznačajnije zgrade, gradska većnica i crkva. Naš apel je da štedimo energiju gde god je to moguće. To je neophodno za jesen i zimu", kaže Belit Onai, gradonačelnik Hanovera.


Španija je donela rigorozne hitne mere štednje koje će važiti do novembra iduće godine: preduzeća, restorani, muzeji i javni prevoz moraju držati ztvorene prozore i vrata dok radi klima i grejanje uz propisane temperature. Građanima je preporučno da gase svetla i spuštaju roletne.


"Institut procenjuje da nam 1 stepen manje uštedi 7 odsto energije. Veliko javno preduzeće, koje obuhvata 90 hotela i preko 100 restorana, primenom ovih mera moglo bi da uštedi više od milion evra godišnje", kaže Tereza Ribera, ministarka energetike Španije.


Promoviše se i rad od kuće, gde god je to moguće. A španski premijer Pedro Sančez predložio je muškarcima u javnom i privatnom sektoru da tokom vrelih letnjih meseci ne nose kravate, jer će im biti prijatnije.


Izvor:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/4913529/energetika-stednja-spanija.html

Sve cene na sajtu su postavljene od strane korisnika.
Pijace.com ne garantuje da su sve informacije o proizvodima potpuno tačne i bez grešaka.
Copyright © 2015 - 2024 Pijace.com Sva prava su zadržana.

Cene na pijacama - stoka, voće, povrće, žitarice

Pijace.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.